Göklerin Bilgeliği Okulu Tüm Burç Ev Sistemini kullanıyor
Duyuru: Göklerin Bilgeliği Okulu kendi çalışmalarında Tüm Burç Ev (Whole Sign) sistemini kullanmaya başladı.
Problem: Astroloji öğrencilerinin yakından bildiği gibi ev sistemleri her zaman tartışma konusu olmuştur. Pek çoğumuz Raphael’s Ephemeris’in Plasidyen ev sistemine (zamana dayalı) ait ev tabloları kullanmasıyla Batı’da yaygınlaşan ve ülkemize de yansıyan bu sistemi çoğu zaman olduğu gibi sorgulamadan doğru kabul ederek astroloji pratiğimizi ilerletmemize karşın, astroloji dünyasında çok sayıda başka ev sistemlerinin olduğunu da görmekteyiz. Geçtiğimiz yüzyılda da Koch sistemi yeni bir uygulama olarak yaygınlık kazanmaya başladı. Ancak özellikle ikincil ve üçüncül ev girişlerinin tam olarak belirlenememesi yüzünden bir sonraki ev girişine yakın herhangi bir gezegeni 5 derece ile bir sonraki evde görme değerlendirmesi bunun en doğal sonuçlarından ve ortaya çıkan karmaşalardan sadece birisidir.
Evler Zodyak’ı (burçlar kuşağı) değişik referanslar kullanarak 12 parçaya bölümler. Bu referanslar kabaca Ekliptik’i (Eşit ev sistemi, Porphry sistemi, MC Ev sistemi) Uzam’ı (Kampanus sistemi, Regiomontanus sistemi, Morinus sistemi, Doğu Noktası sistemi) ve Zaman’ı referans (Alcabitus sistemi, Placidus sistemi, Toposentrik sistemi) alan yaklaşımlardır.
Herşeye rağmen, tüm bu sistemlerde gezegenlerin hangi evlerde olduğu konusunda net sonuçlara ulaşmak kimi zaman önemli değerlendirme hatalarını da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda, çoğu zaman bir burcu birden fazla evin kesmesi ya da bazı burçları kesmemesi, (interceptions) farklı yorumlara ve spekülasyonlara, doğal olarak belirsizliklere yol açmaktadır. Astroloji’de evler konusu önemli bir tartışma ve soru işaretleri olan bir alan olmuştur.
Açıklama: Son bir yıldan beri kendi astroloji pratiğimde sürekli olarak Tüm Burç Ev sistemini daha önce kullanmaya alışa geldiğim Placidus sistemi yanında incelemeye başladım. Natal harita yanında, transitlerde, ilerletimlerde ve Güneş Dönüşü haritalarında da Tüm Burç ev sisteminin daha etkin ve doğru açıklamalar getirdiğini izledim. Çoğu zaman diğer ev sistemlerinin ev girişlerini kişisel kıldığı konusu aklımda belirli bir yer tutsa da, bu ev sisteminde de Yükselen/Dsc ve MC/IC dereceleri kendi hassasiyetlerini korumaktadır. Yükselen burcun tamamı 1. ev, ardından gelen burç 2. ev, ardından gelen burç 3. ev şeklinde, burçlar ve evler örtüşmektedir. MC derecesi 10. ev başlangıcı olmak durumunda değildir. MC bulunulan coğrafi enleme göre 9. ya da 10, hatta 8. ya da 11. evlere de düşebilir. Özellikle MC’nin düştüğü ev kişinin hayattaki yönelimi konusunda önemli ipuçları verir.
Özellikle ağır hareket eden transit gezegenlerin burç değiştirmelerini takip ederseniz, aslında bu burç değiştirme ile birlikte, ilgili eve ait konularında farklılaştığını görebilirsiniz. Örneğin yükselen burcu 18 derece Aslan burcu olan bir kişinin MC’si (İstanbul’a göre) 9 derece Boğa olacaktır ve bu durumda Satürn’ün Boğa burcuna geçişi ile birlikte, Satürn henüz bu burcun 9 derecesine ilerlememiş olmasına karşın 10 ev temalarının ortaya çıktığını görebilirsiniz. Boğa, yükselen Aslan’a göre 10. evdeki burçtur. MC yine hassas bir derece olarak bu transitin etkisinin en fazla yoğunlaştığı zaman dilimi olacaktır ancak bu kimi zaman 9. ya da 11. evde de gerçekleşebilir. MC horoskopik bir noktadır, her zaman 10. evin girişi olmak zorunda değildir.
Benzer biçimde, İkincil ve Üçüncül ilerletimlerde bir gezegenin burç değiştirmesi, beraberinde yeni geçtiği evin temalarını da getirmektedir. Bu durumun kendi astroloji pratiğimde önemli sonuçlar getirdiğini görüyorum.
Özetle, tüm burç ev sisteminde Asc/Dsc, MC/IC dereceleri kendi hassasiyetlerini ve önemlerini korumakta ve haritanın eksenleri olarak görevlerini görmektedir. Asc/Dsc ve MC/IC kişinin çevresel faktörlerini sırasıyla bireysel alışveriş ve toplumsal rol olarak tanımlamaya devam etmekte ve transitlere hassasiyet göstermektedir. Ancak diğer ev girişlerinin her zaman için fiktif bir kurgu olduğunu akıldan çıkartmamak gerekir. Bunun yerine, burçların ev olarak yer aldığı bir bakış açısında, önümüzdeki harita bir model olarak gerek natal gerekse öngörümsel çalışmalarda çok daha basit ve etkin bir biçimde çalışmaktadır.
Detay bilgi: Özellikle astrolojik bilgilerimize temel teşkil eden Helenistik dönemden gelen bilgilere bakacak olursak, teorik açıdan da evlerin aslında açılarla olan yakın bağlantısını görmemiz gerekir. Örneğin güçlü evler yani köşe evler yükselenle kare ve karşıt açı oluşturan evlerdir, bir gezegenin yükselen burç ile bakış içinde olması (açı görmek anlamındadır) gezegenin etkinliği açısından önemli bir konudur. Bu nedenledir ki, 6., 8. ve 12 evler zararlı evler olarak görülmüşlerdir. Çünkü bu evler yükselen burçla temel açılar (birleşme, karşıt, üçgen ya da altmış) içinde değillerdir. Halbuki çoğu zaman diğer ev sistemleri kullanıldığında örneğin yükselen burçla üçgen açı yapan bir gezegenin 6. evde kaldığını da görebilirsiniz. Ya da tam tersi de söz konusu olabilir. Bu tür durumların pek çok açıdan yanlış değerlendirmelere ve dolayısıyla sonuçlara yol açtığı aşikardır.
Ayrıca arada kalan burçların farklı biçimde yorumlanması ya da değişik spekülasyonlara neden olması yanında, bir evin bir burcu son dereceleri ile kesmesinden doğan yorum farklılıkları da dikkat çekici hale gelmektedir. Tüm Burç Ev sistemi harita üzerindeki bu sapmaları temel biçimde temizlemekte ve daha net, etkin yargılara ulaşmamızı sağlamaktadır.
Yunanca Horoskop kelimesinin kökeninde yatan Hora (saat) ve skopeo (bakmak, dikkat etmek, izlemek, işaret etmek) zamana işaret etmek anlamındadır. Bu bakımdan yükselen derecesi doğrudan en önemli horoskopik nokta görevi görür. Bir diğer nokta da gökyüzünde en tepe noktaya işaret eden MC’dir. Yukarıda da değindiğim gibi evlerin anlamları, yükselen burçla açısal bağlantılar üzerine kuruludur. Eski metinlere bakacak olursak, çoğu zaman bir gezegenin kendi yerinde (domisilinde) olmasından söz edilir. Bu kelime Latince ev anlamına gelen domus’tan türer ve doğrudan kendi burcunda olmaya işaret eder.
Konuyla ilgili detayları okumak isteyenler Robert Hand’in hazırlamış olduğu Arhat Yayınlarından çıkan Whole Sign Houses, The Oldest House System kitabına bakabilirler. Ayrıca daha önce yazdığım Tüm Burç Ev Sistemi yazımı ekteki linkte okuyabilirsiniz. Lütfen bu yazı için tıklayınız.
Öğrencilerimize ve okulumuzun çalışmalarına takip edenlere Tüm Burç ev sistemini takip ettiğimizi bildirmek istiyoruz. Dilerlerse diğer ev sistemleri ile karşılaştırmalarını öneririz.
R. Hakan Kırkoğlu
Göklerin Bilgeliği Okulu
Kaynaklar ve diğer ilgili linkler
Whole Sign Houses, The Oldest House System, Robert Hand, ARHAT, 2000
The Elements of House Division, R. William Holden, Faculty of Astrological Studies, 1977
House Division, Planetary Strength, and Cusps in Hellenistic Astrology
by Robert Schmidt, http://cura.free.fr/quinq/02schmi.html
http://www.librarising.com/astrology/misc/wholesignhouses.html
http://www.answers.com/topic/house-astrology